4 dôvody, prečo stále viac ľudí prechádza na tofu?

Počet vegetariánov a vegánov neustále rastie. Na základe aktuálnych prieskumov by sa dalo povedať, že na Slovensku tomuto trendu postupne začína podliehať necelých 40 % populácie. Pol percenta sa stravuje čisto vegánsky, 3 % vegetariánsky, necelých 15 % ľudí postupne znižuje spotrebu mäsa a živočíšnych výrobkov a necelých 23 % tento krok z rôznych dôvodov zvažuje.

Namiesto mäsa potom končia na tanieri náhradné výrobky ako tofu či tempeh. Čo je to však tofu aprečo je dobré pre naše zdravie?

Čo je tofu?

Biely pevný „tvaroh alebo syr“ sa vyrába zo sójových bôbov, vody a soli. Výroba základnej potraviny Japoncov, Číňanov a Kórejčanov je podobná výrobe syra. Z namočených sójových bôbov sa urobí kaša, ktorá sa zahreje a pridá sa koagulant. Vločky v srvátke sa potom filtrujú. Podľa stupňa dehydratácie má tofu pudingovú až pevnú konzistenciu.

Tofu má vysoké nutričné hodnoty

Prvý dôvodom, prečo je okrem zdravých rýb tak obľúbené aj tofu, je, že sa vyznačuje vysokým obsahom živín a minerálov. Približne 100 gramov tofu obsahuje zhruba 15,7 gramov bielkovín, vďaka čomu je sójový tvaroh skvelým zdrojom bielkovín pre vegánsku a vegetariánsku stravu.

Navyše, 100 gramov tofu má iba 144 kalórií a približne deväť gramov tuku. Tento tuk obsahuje cenné nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú pre telo obzvlášť zdravé. Ak mäsové výrobky nahradíte sójovým výrobkom, skonzumujete výrazne menej kalórií a zdravšie tuky. Tofu je tiež bez cholesterolu, čo je ďalší bod, vďaka ktorému je zdravé.

Môže znížiť riziko rakoviny

Výskumy potvrdili, že choroby ako rakovina prsníka či hrubého čreva sa v krajinách, kde je spotreba sóje obzvlášť vysoká, vyskytujú menej často ako v západných oblastiach. Štúdie ukázali, že ženy, ktoré konzumovali sójové produkty aspoň raz týždenne, mali nižšie riziko rakoviny prsníka. Tento ochranný účinok sa pripisuje izoflavónom.

Ďalšia štúdia zasa zistila, že muži, ktorí konzumovali viac sóje, najmä tofu, mali tiež nižšie riziko rakoviny prostaty. Výhody fytoestrogénu však závisia od prijatého množstva a typu prítomných črevných baktérií.

Pomáha pri znížení rizika vzniku cukrovky

Niekoľko štúdií tiež ukázalo, že izoflavóny môžu zlepšiť hladinu cukru v krvi v tele. V štúdii zdravých žien po menopauze 100 miligramov sójových izoflavónov denne znížilo hladinu cukru v krvi o 15 percent a hladinu inzulínu o 23 percent. Takže ďalší bod, vďaka ktorému je kvalitné tofu zdravé.

Tofu je dobré pre zdravie srdca

Existuje len málo výskumov zaoberajúcich sa účinkami tofu na zdravie srdca. Jedna štúdia však ukázala, že konzumácia strukovín, vrátane sóje, je spojená s nižším rizikom srdcových chorôb. Výsledkom je, že izoflavóny môžu znížiť zápal krvných ciev a zlepšiť ich elasticitu – čo následne vedie k lepšiemu prietoku krvi u ľudí s rizikom mŕtvice.

Tofu je ale aj chutné, tak to s ním vyskúšajte a uvidíte, že sa môžete cítiť aj s plným žalúdkom lepšie.

Zdroj obrázka: inewsfoto/Shutterstock.com