Šípkový, ľanové či tekvicový: Ktorý z nich je zdraviu prospešný?

Už dávno nie sme pri varení odkázaní iba na stuhnutú bravčovú masť a obyčajný slnečnicový olej. Hoci oba varianty majú niečo do seba a dosť často sa v našich kuchyniach objavujú ešte aj dnes, na trhu je množstvo olejov, ktoré by si pre svoje účinky mali nájsť miesto pri varení.

Dôležité sú kritériá

Dbať by sme mali na to, aby bol olej jednodruhový, za studena lisovaný, pripravovaný bez rôznych rozpúšťadiel či konzervantov. Rastlinné alebo “zdravé oleje“ sa cenia najmä pre obsah nenasýtených mastných kyselín. Medzi ne sa radia esenciálne mastné kyseliny, ktoré musíme prijímať stravou, keďže ich naše telo nevie vyprodukovať samo. Tie, ktoré sa lisujú za studena, obsahujú aj antioxidanty, niektoré dôležité vitamíny a minerálne látky.

Pri olivovom oleji sledujte aciditu

Kvalitu olivového oleja spoznáte podľa acidity. Uvádza sa v percentách a vyjadruje podiel voľných mastných kyselín v celkovom objeme oleja. Ak budete poznať toto číslo, uľahčí vám to výber toho správneho a kvalitného oleja.

Olivový olej je tvorený z triglyceridov, ktoré sa skladajú z mastných kyselín a glycerolu. Mastné kyseliny sú z hľadiska acidity neutrálne. Ak príde k porušeniu olivy ako plodu, prichádza k chemickej reakcii vody a triglyceridov, pričom dochádza k štiepeniu a uvoľňovaniu mastných kyselín.

Podiel voľných kyselín na celkovom objeme olivového oleja v percentách tvorí aciditu. Jednoducho povedané – panenské olivové oleje s vyššou aciditou pochádzajú z nahnitých olív, s ktorými sa nezaobchádzalo opatrne, a teda sa ich povrch narušil. Čím vyššia acidita, tým rýchlejší sklon oleja k starnutiu.

Starý známy: olivový olej

Olivovým olejom nahradili niektoré domácnosti svoje „tradičné“ oleje a tuky. Hoci olivy nie sú plodina, ktorá by sa u nás bežne pestovala, a preto je to „cudzí“ olej, je veľmi obľúbený.

Pozitíva:

  • Nekazí sa tak rýchlo ako slnečnicový.
  • Obsahuje vysoké množstvo mononenasýtených mastných kyselín.
  • Nájdete v ňom aj vitamín E, D, K a A.
  • Podporuje vstrebávanie vápnika.
  • Podporuje funkciu žlčníka.
  • Pôsobí pri zápche a nafukovaní.

Stigmatizovaný: repkový olej

Repkový olej je popri slnečnicovom oleji zrejme druh oleja, ktorý má v domácnosti nejeden bežný človek. Hoci bol tento druh oleja veľmi dlho stigmatizovaný ako olej, ktorý zhoršuje kardiologické problémy, dnes sa pestuje repka s nízkym obsahom kyseliny erukovej, a tak môže byť bežný spotrebiteľ pokojný.

Pozitíva:

  • Olej je tepelne stabilnejší, vhodný na tepelnú úpravu jedla.
  • Prevažujú v ňom mononenasýtené mastné kyseliny.
  • Hlavnou zložkou sú kyseliny linolová a kyselina olejová, ktoré z oleja robia výnimočnú potravinu.
  • Obsahuje vitamín A, E, K.
  • Neobsahuje cholesterol.

Neobjavený: ľanový olej

Ak ste milovníkom iných, nie veľmi bežných kuchýň, zrejme máte v olejoch prehľad a okrem toho bežného slnečnicového máte doma aj iný. Ľanový by vám mohol prispieť do zbierky. Samotný ľan je zdraviu prospešný, o tom niet pochýb. Hoci chuťou to nie je potravina, ktorú by ste denne vyhľadávali, občas si ho zamiešať do jogurtu kvôli vláknine, ktorú obsahuje, nie je na škodu. Rovnako je to s olejom, ktorý je výnimočný viacerými vlastnosťami.

  • Je najbohatším zdrojom nenasýtených mastných kyselín typu omega-3.
  • Obsahuje lignany – rastlinné látky s antivírusovými, fungicídnymi vlastnosťami.
  • Za objavy v oblasti liečby rakoviny bola Dr. Johanna Budwigová nominovaná na Nobelovu cenu a vlastnosti ľanového oleja (a ľanu všeobecne) sa s protinádorovou prevenciou spájajú dlhodobo.
  • Pôsobí dobre aj pri popáleninách, pri lupienke, ženy s ním ľahšie prekonávajú klimaktérium, ale aj PMS.
  • Znižuje cholesterol.
  • Znižuje krvný tlak.
  • Zlepšuje trávenie.
  • Lieči sliznice hrubého čreva.
  • Pôsobí ako prevencia trombózy a aterosklerózy.

Netypický: tekvicový olej

Oveľa známejšie sú tekvicové jadierka, ktoré najmä po dozretí tekvíc na jeseň lúskame ostošesť. Olej z týchto semiačok by si mal nájsť miesto v našej kuchyni, a to nielen pri varení tekvicovej polievky, ktorú príjemne orieškovo dochutí.

  • Obsahuje pomerne veľké množstvo zinku – podporuje rast nechtov, zlepšuje rôzne kožné ekzémy či akné.
  • Spomaľuje kôrnatenie ciev, znižuje teda riziko vzniku infarktu, zlepšuje prekrvenie mozgu.
  • Zmierňuje močové infekcie, alergie, ale aj astmu.
  • Znižuje hladinu cholesterolu.
  • Lieči sliznicu žalúdka a čriev.
  • Stimuluje činnosť ľadvín.
  • Zlepšuje činnosť prostaty.

Kozmetický: šípkový olej

Na šípky sme si zvykli najmä ako na plod v džemoch či čajoch, ale existuje aj olej a v Rusku je nazývaný ako Kráľ olejov. Podporuje imunitu a je prírodným koncentrátom vitamínov, takže dokáže pomôcť nielen zvonku, ale aj zvnútra.

  • Je skvelým zdrojom železa – takže je vhodný pre anemikov.
  • Pomáha pri žlčníkových kameňoch – ostré kúsky rozbitých žlčníkových kameňov obalia zložky oleja, a tým je ich vylučovanie o niečo jednoduchšie.
  • Lieči ekzémy a dermatitídy.
  • Zlepšuje činnosť žlčníka.
  • Je zdrojom vitamínu C, D, E.
  • Zlepšuje pokožku, výborne sa používa ako náhrada krému.