Ako telu dopriať skutočne zdravú a pitnú vodu na Slovensku? Vyskúšajte UV lampu či reverznú osmózu

Voda je pre náš život absolútne nevyhnutná. Využívame ju na množstvo dôležitých činností, no nie vždy je maximálne vhodná na pitie. Ako z nej odstrániť nevhodné mikroorganizmy a spraviť ju bezpečne pitnú?

Slovensko je momentálne druhou najväčšou zásobárňou pitnej vody na svete. Evidujeme tu až 10 chránených vodohospodárskych území, z ktorých sú najznámejšie Veľká Fatra, Muránska planina alebo Žitný ostrov. To však neznamená, že voda, ktorú máte k dispozícii, nemôže byť pre vaše telo zo zdravotného hľadiska vhodnejšia.

UV lampa a mikroorganizmy nemajú šancu

Problémom pitnej vody bývajú rôzne mikroorganizmy. Aby ste predišli rastu baktérií bez akýchkoľvek chemikálií, na to slúži UV lampa. Využíva pri tom ultrafialové žiarenia, ktoré eliminujú až 99,99 % z nich. Mechanickou predfiltráciou potrubného filtra, ktorú zaradíte pred UV sterilizátor, sa zbavíte usadenín a kalu z vody, tak sa toto žiarenie dostane veľmi efektívne k nevhodným mikroorganizmom. Ktoré tak nemajú šancu? Sú to hlavne tieto:

  • koliformné baktérie,
  • e.coli,
  • cryptosporidium,
  • giardia,
  • enterokoky,
  • kultivované mikroorganizmy.

Reverzná osmóza – komplexný prostriedok k zdravej vode

Aby ste si vyrobili vhodnú pitnú vodu v kancelárii, malej firme alebo domácnosti, vybavte sa aj ďalšou novinkou. Reverzná osmóza je súbor filtrov, ktoré dopĺňajú, okrem už spomínanej UV lampy, aj ďalšie zaujímavé pomôcky:

  • booster pumpa – zvýši tlak v situácií, ak nedosiahne aspoň 3 bary,
  • trojcestné batérie reverznej osmózy – dosiahnete tak dostatočne filtrovanú vodu (teplú aj studenú) bez potreby vŕtania nových dier,
  • biokeramické vložky – dokážu v maximálnej miere aktivovať vodu, ktorá dosiahne lepšiu bioenergetickú hladinu,
  • pH+ vložky – postarajú sa o zvýšenie pH osmotickej vody až na úroveň 8,5 až 9,5.

Zbavenie sa škodlivín dosiahne reverzná osmóza tak, že cez membránu sa dostanú iba molekuly H2O. Filtračné vložky nedajú šancu usadeninám ako antibiotiká, organické zlúčeniny, pesticídy, mikroplasty, chlór, štrk, hlina či piesok. Dôležité je, že celý tento proces nemení vôňu ani chuť vody. Okrem filtračných stupňov odporúčame aj energizér (premení vodu na alkalickú) a mineralizátor (dodá vode vhodné minerály).

Zdroj obrázku: Cozine / Shutterstock.com